Ga naar de inhoud

De woningmarkt ten tijde van Corona, eind maart 2020

Met 24/7 berichtgeving in het landelijke nieuws over Corona en de gevolgen voor ons land, moet natuurlijk ook de woningmarkt aan bod komen. Vereniging Eigen Huis bericht op 26 maart over de onzekerheid die heerst onder woningkopers en -verkopers en het CBS praat deze zelfde dag over een naderende recessie. Als je niet verder leest dan de koppen, ontgaat de nuance.

2008 vs 2020
Natuurlijk houden wij de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Feit is dat de wereldwijde ‘bankencrisis’ die in 2008 begon en nog vers in ons geheugen ligt, serieus verschilt van de huidige ‘coronacrisis’.  De bankencrisis legde structurele problemen in de financiële markten bloot en het duurde lang voor dat deze problemen waren opgelost. De pandemie die nu heerst, zal geen jaren aanhouden. In China in het algemeen en Wuhan in het bijzonder is herstel nu, een paar maanden na de uitbraak van het Covid19-virus,  gelukkig al weer zichtbaar. Dit geeft natuurlijk geen garanties voor het uitblijven van een volgende uitbraak, maar toch. Wereldwijd werkt iedereen samen om het virus de kop in te drukken.

Woningnood
Hier in Nederland verwachten we vooralsnog dat de prijsstijging van de huizen er nu misschien wel uit is en dat er tijdelijk wat minder huizen zullen worden verkocht. Tegelijkertijd is de verwachting dat de prijzen wel stabiel blijven. Waarom? Nederland maar vooral de Randstad kent een enorm woningtekort. Er werd tot een paar weken geleden zelfs gesproken over woningnood. Dat blijft. Er zijn mensen die hun eigen huis hebben verkocht en iets anders moeten kopen. Er zijn mensen die al wat anders hebben gekocht en die hun huidige huis nog moeten verkopen. En natuurlijk zijn er ook nog genoeg mensen die juist nu hun kans op de woningmarkt grijpen. Het is namelijk absoluut zo dat een boel potentiële woningkopers nu even pas op de plaats maken. Uit onzekerheid. Dus er zijn minder kapers op de kust. Dat is juist wel weer prettig na de oververhitting van de laatste tijd, waar het ‘verkopen bij inschrijving’ eerder regel dan uitzondering was. Daarnaast is de rente nog steeds historisch laag. Ook als de rente iets zou stijgen, is er nog steeds sprake van een lage rente. Dit bepaalt de betaalbaarheid van de huizen. De banken hebben hier hun visies ook over geuit. Rabobank verwacht dat deze ‘coronacrisis’ in het tweede kwartaal onder controle  komt en daarmee de markt weer aan zal trekken. Zij verwachten ook nog steeds stijgende prijzen dit jaar. Zij het minder snel dan begin dit jaar voorspeld.

Overheid
Anders dan tijdens de bankencrisis heeft de Nederlandse overheid nu een veelheid aan maatregelen getroffen om de economie niet tot stilstand te laten komen. Ik realiseer me dat we in Aalsmeer en Kudelstaart en onze directe omgeving ontzettend hard getroffen worden in de bloemen- en plantensector, een enorme peiler van onze locale economie. Natuurlijk heeft dat ook direct effect op onze woningmarkt. Vooral in het vertrouwen van potentiële huizenkopers die zich afvragen of ze hun baan überhaupt kunnen houden. Deze onzekerheid, niet alleen in de sierteeltsector maar overal, zal er zeker voor zorgen dat veel mensen even ‘on hold’ gaan. Dat zou er voor kunnen zorgen dat we weer een z.g. ‘kopersmarkt’ krijgen in plaats van een ‘verkopersmarkt’. Het is echter nu nog te vroeg om daar iets over te voorspellen. Cijfers zijn nog niet beschikbaar. Het is natuurlijk vooral erg afhankelijk van de duur van deze situatie.

Wij merken dat er op dit moment, eind maart, nog steeds mensen zijn die hun verhuisplannen willen doorzetten. Zowel verkopers als kopers. En mensen die echt serieus op zoek zijn, komen juist nu op het nieuwe woningaanbod af. Dit betekent dat we weliswaar veel minder bezichtigingen in een huis hebben, echter dat de kijkers die komen niet meer oriënterend zijn maar serieus geïnteresseerd. Het oriënteren op de woningmarkt kan namelijk ook heel goed digitaal en dat gebeurt dan ook massaal. Makelaars zijn creatief in het presenteren van woningen en doen desgewenst zelfs ‘live videobezichtigingen’ in een huis. Woningen worden ook nog steeds boven de vraagprijs verkocht.

Funda publiceerde een onderzoek waaruit het sentiment van de respondenten duidelijk wordt, maar waaruit nog niet blijkt hoe de woningmarkt reageert op deze situatie. Daar is het ook nog te vroeg voor. Funda blijft de markt monitoren, net als wij. En als we er iets zinnigs over kunnen zeggen, laten we u dat zeker weten.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw makelaar. We komen bij u langs of u bent welkom op kantoor. Uiteraard volgen we hierbij de RIVM-richtlijnen. Maar een videogesprek of gewoon een telefoontje kan natuurlijk ook.

Team Karin Eveleens

 

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op