HUIS VERKOPEN

Wonen is een eerste levensbehoefte en iedereen heeft er mee te maken. Het verkopen van een huis vergt een gedegen benadering van de markt. Dat kunt u zelf doen of u kunt zich door een professionele partij laten begeleiden.

Een huis is een groot bezit. Met de verkoop van uw huis verkoopt u niet alleen ‘de stenen’ maar een deel van uw leven. De sleutel van uw huis geeft u dus niet zomaar aan iedereen af. Daarbij kost het verkopen van een huis veel tijd en specifieke kennis. U zoekt iemand die u vertrouwt en die uw belangen op de best mogelijke manier behartigt. Natuurlijk met het oog op de beste opbrengst maar ook onder de voor u beste condities.

De verkoopspecialisten van Eveleens Makelaars zijn u graag van dienst. Een jarenlange ervaring, met het oog gericht op de toekomst voor wat betreft de ontwikkelingen op gebied van marketing, maar ook op juridisch- en bouwkundig vlak. Dagelijks is ons enthousiaste team bezig met het verbinden van verkopers en kopers. En dat doen we op een professionele wijze, om onze opdrachtgevers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Benieuwd naar de huidige marktwaarde van uw woning? En hoe ons kantoor de verkoop van uw woning zou aanpakken? Een van onze makelaars komt graag een keer bij u langs. Een makelaar scheelt u tijd, geld en zorgen.

De kosten die wij u in rekening brengen bij verkoop variëren tussen 0,8% en 2,5% over de gerealiseerde koopsom, afhankelijk van het soort woning. Deze kosten noemen we ‘courtage’ en wordt met u verrekend met de koopsom bij de juridische eigendomsoverdracht bij de notaris. Wilt u een op maat gemaakte offerte? Die maken we graag voor u.

1. Prijsorientatie
Wat is uw huis waard? U wilt uw woning natuurlijk voor de best mogelijke prijs verkopen. Via het internet kunt u eenvoudig op zoek naar vergelijkbare woningen. Wat is de vraagprijs van deze huizen? Voor welk bedrag zijn ze verkocht? Het het kadaster kan antwoorden geven op verschillende vragen. Tegen een geringe betaling vraagt u een rapport op voor uw woning. Als u exact wilt weten wat uw woning waard is, huurt u een taxateur in om de juiste marktwaarde van uw woning te bepalen. U ontvangt, tegen betaling, een uitgebreid taxatierapport waar heel veel informatie instaat die u later weer goed kunt gebruiken voor het op de markt zetten van uw huis. Wilt u niet een heel taxatierapport maar wel een deskundige over de vloer die de reele marktwaarde bepaalt? Kies dan voor het verkoopadvies.

VERKOOPADVIES

U wilt uw woning zelf verkopen maar wilt geen geld uitgeven aan een taxatierapport? Wilt u weten wat uw huis waard is maar heeft u op dit moment nog geen plannen om uw huis te verkopen? Dan kunt u ons vragen een verkoopadvies op te stellen. Een van onze makelaars komt bij uw langs en stelt voor u een uitgebreid rapport op met tips en adviezen als u zelf uw woning wilt verkopen. In dit rapport vermelden wij ook de reele marktwaarde van uw woning en geven wij een advies voor de vraagprijs. De kosten voor een verkoopadvies zijn € 250,– inclusief btw en met dit advies heeft u alle informatie in huis om de verkoop van uw woning zelf op te starten. 

Besluit u uiteindelijk toch om ons in te schakelen voor de begeleiding bij de verkoop van uw woning? Dan zijn wij u natuurlijk graag van dienst. De kosten die u betaalde voor het verkoopadvies brengen wij in mindering op de bij verkoop in rekening te brengen courtage.

Een second opinion kunt u aanvragen als u uw woning al een tijdje te koop aanbiedt maar de verkoop op de een of andere manier niet wil vlotten. Wat is de oorzaak? Klopt de presentatie van mijn woning? Klopt de prijs? Een second opinion kunnen wij voor heel Nederland voor u maken.

2. Huis ‘verkoopklaar’ maken Een eerste indruk kun je maar een keer maken. Dus kan deze maar beter goed zijn. Mensen kunnen niet ‘ergens doorheen kijken’. Het loont dus echt de moeite om uw huis op z’n allerbest te presenteren. Zorg dat het huis schoon en fris is, opgeruimd, kleine dingen gerepareerd (een loszittende trapleuning, dat peertje aan het plafond, die plint in de woonkamer), zo nodig wanden opnieuw geschilderd, de tuin en schuur of balkon en berging netjes. Loop eens kritisch door uw eigen woning en probeer het door de ogen van een vreemde te bekijken. Het inhuren van een verkoopstyliste voor ‘tips & tricks’ kan in deze fase interessant zijn. Voor hulp bij alles wat er komt kijken bij de verkoop en verhuizing, van leegruimen tot het invullen van formulieren kunt u ook mensen inhuren.

3. Presentatie en marketing
Het is zo ver. U heeft alle informatie verzameld die u nodig heeft voor de verkoop van uw woning. Als verkoper heeft u een mededelingsplicht: U moet alle gebreken en bijzonderheden van de woning en de omgeving melden aan de kandidaat-koper. In het kort: Alles wat van belang is om tot een aankoopbeslissing te komen moet bekend zijn bij de koper. Naast uw mededelingsplicht heeft de koper trouwens ook een onderzoekplicht: Hij moet zich goed verdiepen in uw woning en de omgevingsfactoren.

U weet de oppervlakte, de inhoud, de kadastrale gegevens, u kent uw eigendomsbewijs en de daarin opgenomen bijzondere bepalingen en erfdienstbaarheden. In geval van de verkoop van een appartementsrecht heeft u de relevante stukken van de Vereniging van Eigenaars paraat. Vergeet ook niet een energielabel te regelen. U heeft goede foto’s gemaakt en op een pakkende wijze uw woning omschreven. Tijd om de verkoop kenbaar te maken aan het grote publiek. U plaatst een te koopbord in de tuin, gebruikt uw netwerk om de woning onder de aandacht te brengen van zo veel mogelijk mensen, bijvoorbeeld via uw facebook-account, twitter, instagram en/of linkedin. Als u even zoekt kunt u ook manieren vinden om uw woning op funda.nl te presenteren en u plaatst natuurlijk een advertentie in de plaatselijke krant. Vervolgens is het wachten op telefoontjes van mensen die uw woning willen komen bezichtigen.

4. Bezichtigingen en onderhandelen
Als mensen bellen om een afspraak voor bezichtiging te maken, neemt u dan de tijd voor ze. Leid ze rustig rond zonder opdringerig te zijn. U hoeft geen koffie aan te bieden. Het is voor een kijker al bijzonder ongemakkelijk om bij u binnen te komen kijken dus houdt u het contact leuk maar zakelijk. Geef de kijker ook de gelegenheid om het huis echt te bekijken.

Als de kijker koper wil worden, begint er een onderhandeling. Daarbij gaat het niet alleen om de koopsom, maar ook om de voorwaarden. Verkoopt u kosten koper of vrij op naam? Wanneer is de oplevering? Probeert u ook de onderhandeling zo zakelijk mogelijk te benaderen. U verkoopt iets met een grote emotionele waarde maar de koper wil zo min mogelijk betalen. Voelt u zich niet persoonlijk aangesproken als een koper zegt dat hij er nog zo veel aan moet doen, of dat hij heel veel achterstallig onderhoud ziet en daarom dus ver onder uw vraagprijs biedt. Onthoud: Nee is ook een antwoord.

KOSTEN KOPER OF VRIJ OP NAAM

*Normaliter wordt een koopsom ‘kosten koper’ afgesproken. Dit houdt in dat de koper de kosten voor zijn rekening neemt die gemoeid zijn met de aankoop van een onroerende zaak. Dit zijn:

  • Overdrachtsbelasting (2%)
  • Notariskosten voor de juridische eigendomsoverdracht
  • Kadasterkosten

Daarnaast krijgt de koper te maken met de:

  • De kosten voor de taxatie die u nodig heeft voor uw eventuele hypotheek
  • De afsluitprovisie voor uw eventuele hypotheek
  • De notaris- en kadasterkosten voor het afsluiten van uw eventuele hypotheek

Kosten die buiten de ‘kosten koper’ vallen zijn de kosten van de makelaar van de verkoper. Die worden natuurlijk in rekening gebracht bij de verkoper. Ook de kosten van uw eigen makelaar vallen niet onder ‘kosten koper’.

Een koopsom vrij op naam wordt meestal gehanteerd bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. In de koopsom zijn dan verkoopkosten, overdrachtsbelasting, btw, notaris- en kadasterkosten en alle overige kosten begrepen. Soms wordt ook in de bestaande bouw de koopsom ‘vrij op naam’ afgesproken. Dan komen de bijkomende kosten voor rekening van de verkoper.

5. Vastleggen van afspraken
Als een mondelinge koop is gesloten, is het zaak om deze afspraken zo snel mogelijk op papier te zetten. Dit kan een notaris voor u doen. Heeft u uw woning ‘kosten koper’ verkocht? Dan bepaalt de koper wie de notaris wordt. Hij betaalt hem immers. Met deze notaris spreekt u een tijdstip af voor het ondertekenen van de koopovereenkomst en u levert hem voor die tijd alle nodige gegevens aan: Uw personalia, uw eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens, de tussen u en de koper gemaakte afspraken, uw hypotheekgegevens. De notaris zal in een sessie van ongeveer een uur de koopovereenkomst met u beiden bespreken en ondertekenen. In de koopovereenkomst komen eventuele ontbindende voorwaarden te staan, bijvoorbeeld dat de koper nog een maand of twee de tijd heeft om de hypotheek voor elkaar te krijgen of om binnen een bepaalde tijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren. De koper heeft vanaf het moment van ondertekenen een bedenktijd van drie dagen. In dit document staat ook de datum van de juridische levering van de woning: Dat is de datum dat u in ruil voor de koopsom uw woning leeg opgeleverd aan de koper en dus de sleutels moet overhandigen. Als de koopovereenkomst is ondertekend kunt u er als verkoper niet meer onderuit. Voor u geldt geen bedenktijd.

6. Juridische eigendomsoverdracht
Op de eerder tussen de partijen en de notaris vastgestelde dag en tijd gaat u weer naar het notariskantoor. Ongeveer een week voor dat moment heeft u van de notaris de concept-koopovereenkomst en -nota van afrekening ter controle gekregen. Voor dat u naar de notaris gaat loopt u nog een rondje door het huis met de koper. Dit is ook het moment om de meterstanden te noteren.  U ondertekent bij de notaris de akte van levering. Deze ziet er in hoofdlijnen net zo uit als de koopovereenkomst, alleen heeft de koper nu geen mogelijkheden meer om de koop te ontbinden. Op dit moment draagt u de sleutels over en is alles geregeld. Laat u een adres en telefoonnummer achter bij de koper voor vragen of als er nog post moet worden nagestuurd.

Meer lezen over het verkopen van een woning? 
Kijk ook eens op de site van de Nederlandse Cooperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM ua (afgekort: NVM)