Ga naar de inhoud

NHG-grens gaat opnieuw omhoog

Op 1 januari 2024 gaat de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) opnieuw omhoog. Dit betekent dat mensen straks financiële bescherming kunnen krijgen bij het kopen van een huis van € 405.000 (2023) tot € 435.000,-. NHG biedt namelijk een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden. Als er aanvullende energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, is de NHG-grens 6% hoger, namelijk € 461.100. Deze verhoging vergroot het bereik van NHG en zorgt ervoor dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor meer woningkopers.

Op het moment van schrijven van dit artikel, 31 oktober, worden er in Aalsmeer en Kudelstaart 89 woningen (woonhuizen en appartementen) te koop aangeboden. Als we Rijsenhout, Aalsmeerderbrug en Oude Meer meenemen, de rand van Haarlemmermeer, zijn het er 103.

In de vraagprijsklasse tot € 450.000 zijn dat respectievelijk 9 en 13 woningen.

De Rijksoverheid publiceerde eind oktober dit:

Het kabinet wil tot en met 2030 981.000 woningen realiseren waarvan twee derde betaalbaar. Tot 2023 gold de NHG-grens als maatstaf voor wat als betaalbare koopwoningen gold. Door de sterke stijging van de NHG-grens is deze vanaf 2023 losgekoppeld van de betaalbaarheidsgrens. De huidige betaalbaarheidsgrens van 355.000 euro in 2023 wordt geïndexeerd volgens de consumentenprijsindex (CPI). Voor 2024 betekent dit dat de betaalbaarheidsgrens wordt vastgesteld op 390.000 euro.

In Aalsmeer en Kudelstaart zal de komende jaren, eindelijk weer, veel gebouwd worden. Of de norm van ‘tweederde betaalbare woningen’ ook hier wordt aangehouden, durf ik te betwijfelen. Feit is wel dat met nieuwbouw ook de zogenaamde ‘doorstroming’ op gang komt. Mensen die verhuizen naar de nieuwbouw, laten bestaande woningen achter. Nu kunnen natuurlijk ook geïnteresseerden uit andere plaatsen inschrijven, maar toch.

Wij zien in de woningmarkt huizen die volledig ‘instapklaar’ te koop aangeboden worden, over het algemeen snel worden verkocht. Dus ook als je overweegt om je in te schrijven voor de nieuwbouw, kan het lonen om toch nog wat verbeteringen in je huidige huis door te voeren. Neem gerust contact met ons op als je hier advies over wilt hebben.

Meer informatie over de nieuwbouwprojecten en/of inschrijven als belangstellende zodat je bericht krijgt als de verkoop start?

De laatste woningen in Hornmeer (bouw gestart): www.detuinenvanhornmeer.nl

Uitbreiding Nieuw Oosteinde: www.buitenveen.nl

Kudelstaart: www.woneninwesteinderhage.nl

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op