Ga naar de inhoud

Huis kopen? Neem je eigen makelaar mee!

Verdubbeling inzet aankoopmakelaar door krappe woningmarkt

Het percentage woningverkopen met tussenkomst van een aankoopmakelaar is de afgelopen jaren landelijk flink gestegen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM).

Werd in 2012 bij slechts 8,7 procent van de transacties een aankoopmakelaar geregistreerd, zeven jaar later is dat wel anders. De eerste tien maanden van 2019 was bij gemiddeld 19,8 procent van de woningverkopen een aankoopmakelaar betrokken. De afgelopen vijf maanden lag dit percentage zelfs hoger dan 20 procent.

Minder woningen te koop
Dit is te verklaren door de krappe woningmarkt. In het derde kwartaal van 2019 zijn er wederom minder woningen te koop gezet dan in het vorige kwartaal. “De bestaande koopwoningmarkt is krapper geworden”, aldus Gaby Balkema namens NVM-vakgroep Wonen.

Zo’n krappe markt vraag om een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar kan namelijk helpen bij het verstandig aankopen van een woning. Het is dan ook weinig verrassend dat kopers in de regio’s waar de woningmarkt oververhit is, de meeste aankoopmakelaars inschakelen.

Cijfers tot en met oktober van dit jaar laten zien dat in regio Haarlem zo goed als de helft van de huizen met een NVM-aankoopmakelaar werden gekocht. Het populaire Haarlem wordt gevolgd door de regio’s Haaglanden (38,4 procent), ’t Gooi (36,3 procent) en Utrecht (35,9 procent). De top vijf van steden waar het vaakst een aankoopmakelaar werd ingeschakeld, is uiteraard niet compleet zonder de hoofdstad. In regio Amsterdam werd 35,4 procent van de huizen verkocht met een NVM-aankoopmakelaar.

   

Totaaloverzicht van het woningaanbod
Dertiger Robin kocht in oktober een woning in Amsterdam-West, maar dat ging niet zonder slag of stoot. “Ik kwam er gewoon niet tussen. Bezichtigingen waren vaak al volgeboekt.” De belangrijkste reden voor Robin om een NVM-aankoopmakelaar in de arm nemen, is dat de makelaar een groot netwerk van collega’s heeft en daardoor een totaaloverzicht van het woningaanbod.

“Doordat de makelaar als eerste op de hoogte is van nieuwe woningen op de markt, konden we snel schakelen. Mijn aankoopmakelaar was bekend met mijn wensen en budget, wat voor extra snelheid in het proces zorgde. Een groot pluspunt in een oververhitte markt, waarbij snel handelen een must is.”

“Mijn aankoopmakelaar hield het hoofd koel”

Wanneer de emoties hoog oplopen, is het ook fijn dat een professional je behoedt voor het maken van verkeerde, op emotie gebaseerde, keuzes. Robin vond het daarbij een prettig idee dat zijn aankoopmakelaar ook op veel voorkomende gebreken let en daarmee de kans op onverwachte kosten verkleint.

“Zo wist ik niet dat wanneer je een huis wilt kopen, je een onderzoeksplicht hebt om de staat van de woning zo goed mogelijk te onderzoeken. Mijn aankoopmakelaar kon mij hierin bijstaan en adviseren. Ik heb nu een hele mooie woning in Amsterdam-West voor de juiste prijs kunnen aankopen. En het gaat snel, want half december krijg ik de sleutel al. Kerst vier ik in mijn nieuwe woning.”

Vergroot ook je kansen
Robin heeft ervaren dat een aankoopmakelaar in een krappe woningmarkt nog meer van toegevoegde waarde is. Vergroot ook je kansen op de krappe huizenmarkt.


De naam Robin is wegens privacyoverwegingen een fictieve naam.

 

 

Bron: Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met NVM en de commerciële redactie van NU.nl.

 

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op